Header Ads Widget

Norvegia interzice cersetoria. De ce nu și România?

Cersetori tigani
Cersetori tigani (Photo Flickr - Eric Parker)

De ce România nu urmeaza exemplul Norvegiei pentru a interzice cersetoria?


Saptamana trecuta, in data de 4 februarie 2016, guvernul din Norvegia a readus in discutie propunerea de lege de anul trecut, si dezbatuta intens in ultimele 3 saptamani, pentru interzicerea cersitului in locurile publice.

Aceasta masura controversata (in prezent) va afecta atat persoanele de etnie roma, cat si orice persoana care le va acorda orice fel de sprijin cersetorilor – oferindu-le o ceasca de cafea, un sandwich, bani, imbracaminte sau adapost – oricare dintre acestia riscand sa ajunga la inchisoare intre 6 luni si 1 an.

Unii oponenti sustin ca aceasta lege ar putea aduce atingere activitatilor voluntarilor care se ocupa de cersetori si oamenii fara adapost.

Guvernul norvegian sustine, insa, ca aceasta noua lege este absolut necesara pentru a combate invazia gastilor organizate de tigani cersetori sositi in marile orase norvegiene in ultimii ani, si care au adus mizerie, indus teama si-au crescut criminalitatea.
Ministrul Justitiei, Anders Anundsen, a invocat o stransa legatura intre cersetorie si delicventa, in special furt.

Noul proiect de lege vizeaza in special tiganii cersetori – cetateni romani, de etnie roma – majoritatea cu cazier judiciar in Norvegia si descurajarea acestei minoritati de a intra si cersi intr-o tara civilizata, curata si linistita (legislatie adoptata si in alte tari europene, cum sunt Anglia si Danemarca).

Ce ziceti, n-ar fi grozav sa se aplice si la noi, in Romania, o astfel de lege pentru a interzice cersetoria si a-I pedepsi atat pe cersetori, cat si pe cei care ii sprijina?

In orice tara care se doreste civilizata si unde este asigurata asistenta sociala, cersetoria practicata de tigani sau orice alt cetatean, indiferent de etnie, ar trebui interzisa si aspru pedepsita!

Tigani cersetori
Tigani cersetori (Photo Flickr Dave Collier)

Si, cum progresul unei tari nu consta in cersit (si nici in birocratie si coruptie), ar fi ideal ca cersetorii sa fie inchisi pentru o perioada de cel putin 6 luni in inchisorile existente si nu in cele care se doresc a fi reconstruite in Romania (tot) din banii contribuabililor – cele cu confort sporit, un fel de sanatoriu cu facilitati high-tech sau spa cu biblioteca si sala de fitness.

Orice alt delincvent ar avea o sansa de integrare reala in societate daca ar fi dusi intr-o inchisoare adevarata, austera, fara vizitatori, unde sa munceasca pentru a se intretine singuri, a-si castiga portia de mancare zilnica, un schimb de haine si un pat.

Acesti indivizi – majoritatea tineri, in forma fizica buna, apti de munca si "in putere" – duc o viata parazitara, nu produc absolut nimic util si/ sau pozitiv pentru societate, insa,
genereaza constant mizerie, situatii conflictuale, criminalitate. In acest sens, munca in folosul comunitatii, sub supraveghere si o stricta monitorizare s-ar putea sa fie o solutie in a-I educa si responsabiliza; ceea ce Romania ar putea adopta si implementa cu succes, daca guvernantii sai si-ar dori cu adevarat, spalandu-si astfel si obrazul murdarit atat de rau... de prea multa vreme!


Integrarea in sistem si societate

Exista atatea locuri unde tiganii, cersetorii, oamenii fara adapost pot munci si care nu necesita studii sau vreun efort deosebit: curatatul strazilor si parcurilor, stransul gunoaielor, muncile in agricultura si industrie, unde chiar ar conta un aport de forta de munca si-ar fi benefic tuturor.

Unii dintre acesti cersetori si oameni fara adapost nu sunt infractori adevarati, insa anumite circumstante nefaste i-au adus intr-o situatie extrem de delicata.

Unii dintre ei apar, probabil, din familii dezorganizate, sunt copii proveniti din astfel de medii sau oameni care, datorita unor situatii speciale, au ajuns pe strazi si si-au pierdut rostul, vointa si identitatea.

Multi poate chiar isi doresc o schimbare, sa fie inclusi intr-un program social si sa aiba o a doua sansa, atat pentru ei, cat si pentru societate…

Post a Comment

0 Comments